На средбата, како што соопштија од Министерството, била истакната потребата што поскоро да се одреди датум за разговори со Европската унија, бидејќи патот на Република Македонија кон ЕУ е од посебна важност.

– На средбата беше истакнато дека двете земји имаат долга соработка меѓу нив и дека Северна Македонија во Словенија секогаш има искрен поддржувач како близок партнер и членка на НАТО, додека земјата заслужува датум за почеток на преговорите на почетокот на следната година, се вели во соопштението.

Груби и Предан разговарале за тоа како успешно да се заокружи словенечкото претседавање со Советот на Европската Унија за Република Македонија и Албанија на патот кон ЕУ во однос на одредување датум за првата меѓувладина конференција и започнување преговори во следните месеци.

Соговорниците разговарале и за стабилизирањето на парламентарното мнозинство и настапот на владината коалиција како позитивен развој во однос на кредибилитетот на спроведувањето на владината програма и стратешките цели.