Гутереш истакна дека поради таа како што рече „гротескна алчност“ се казнуваат најсиромашните и најранливите групи луѓе, а „таа ни го уништува единствениот заеднички дом“.

Генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш денеска ги повика богатите земји да воведат дополнително оданочување за компаниите што профитираат од употребата на фосилни горива и да ги искористат тие пари за да им помогнат на земјите погодени од климатската криза и луѓето кои едвај се справуваат со зголемените цени на храната и енергијата.

Обраќајќи им се на светските лидери собрани на 77-тото Генерално собрание на ООН, генералниот секретар кој е и климатски активист, овојпат уште посилно ги нападна нафтените и гасните компании чии профити се зголемија за десетици милијарди долари.

„Индустријата за фосилни горива профитира од стотици милијарди долари субвенции и собира огромни профити, додека малите буџети на домаќинствата се намалуваат и нашата планета постепено гори“, рече тој.

Гутереш повторно ги повика развиените земји да воведат оданочување на добивката од производството на нафта и гас, но овој пат ја искористи говорницата за да ги советува како да ги трошат тие пари.

„Тие средства треба да се пренасочат на два начина – да се пренасочат кон земјите кои трпат загуби и штети предизвикани од климатските промени и климатската криза како резултат на тоа, како и кон луѓето кои се борат со постојано зголемување на цените на храната и енергијата“, рече тој пред светските лидери во Њујорк.

Гутереш истакна дека поради таа како што рече „гротескна алчност“ се казнуваат најсиромашните и најранливите групи луѓе, а „таа ни го уништува единствениот заеднички дом“.

„Затоа ги повикувам сите влади да оданочат прекумерна добивка и да ги искористат парите за поддршка на најранливите“, рече Гутереш.