Од почетокот на конфликтот во Газа досега загинаа 111 работници на Обединетите нации, што е најголем број на загинати во историјата на организацијата, соопшти генералниот секретар на Светската организација, Антонио Гутереш на денешната седницата на Советот за безбедност на ОН посветена на ситуацијата на Блискиот Исток.

-Со голема тага и болка известувам дека од почетокот на непријателствата, 111 членови на нашето семејство на ОН се убиени во Газа. Ова претставува најголема загуба на персонал во историјата на нашата организација, рече Гутереш.

Од почетокот на конфликтот, според шефот на ОН, околу 45 отсто од сите куќи во Газа се оштетени или уништени, 80 отсто од луѓето се протерани од своите домови, а повеќе од милион цивили се во засолништа на ОН.

-Да бидам јасен: цивилите, вклучително и персоналот на Обединетите нации, мора да бидат заштитени. Цивилните објекти, вклучително и болниците, мора да бидат заштитени. Објектите на ОН не смеат да бидат погодени, рече Гутереш, нагласувајќи дека „меѓународното хуманитарно право мора да се почитува од сите страни во конфликтот во секое време“.