-Разговаравме за зајакнување на демократските институции и трансатлантските односи, како и одговор на заедничките предизвици како што се здравјето и климата, рече Харис.

За време на нејзината последна официјална посета на Вашингтон, Меркел и  се придружи на Харис за појадок, пред да се сретне со американскиот претседател Бајден.

– Посетата ќе афирмира силни и трајни билатерални врски меѓу САД и Германија – објави Белата куќа, пред посетата на германскиот канцелар.

Како што е наведено, двајцата лидери ќе разговараат за голем број теми, вклучувајќи ги климатските промени, пандемијата „Ковид-19“, решавање на безбедносните и регионалните предизвици, како и закани по демократијата низ целиот свет ќе пренесува природен гас од Русија во Германија, проект на кој се спротивставува Вашингтон.