Во неодамнешното интервју за Ора 24, Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ повика на единство и ја истакна важноста од избегнување на поделби во Македонија. Тој нагласи дека градењето бариери им служи само на интересите на неуспешните политичари кои сакаат да го поделат народот.

Христијан Мицкоски и промоција на единството

Христијан Мицкоски ги сподели своите лични врски со луѓе од различно етничко потекло, меѓу кои и Македонци, Албанци, Турци и Бошњаци. Размислувајќи за своите пријателства и минатите искуства во армијата, Мицкоски ја истакна потребата од единство и меѓусебно почитување.

„Имав многу пријатели од овде и сè уште имам блиски врски со Македонци, Албанци, Турци и Бошњаци. Многу луѓе со кои служев во војска се од овој дел на градот.

Избегнување на поделби

„Воопшто не треба да поставуваме бариери или поделби. Не само во Скопје, туку воопшто во Македонија“, изјави Мицкоски. Тој предупреди дека дискусијата за поделени теми им овозможува на неуспешните политичари и криминалци да ги искористат овие прашања за да го поделат народот.

Фокус на обединувачките политики

Мицкоски ја истакна важноста да се разговара за теми кои ја обединуваат нацијата. Тој ги претстави идните планови за политика на неговата партија, фокусирајќи се на правичните инвестиции низ Македонија.

„Една од тие теми е политиката што ја планираме како идна влада, а тоа е да инвестираме на целата територија на нашата држава“, рече тој.

Инвестициски план

Мицкоски  сподели детали за план за инвестирање 250 милиони евра низ цела Македонија, со што средствата ќе се распределат еднакво. Тој верува дека овие политики ќе поттикнат единство и ќе имаат корист за сите граѓани, промовирајќи го севкупниот национален развој.

Повикот на Христијан Мицкоски за единство и правични инвестиции ја нагласува важноста од фокусирање на политиките што ги зближуваат луѓето. Со избегнување на поделени теми и ставање приоритет на инклузивен развој, тој има за цел да создаде покохезивна и попросперитетна Македонија.