Љупчо Палевски, познат како Палчо, неодамна екстрадиран од Турција, побара правно застапување за неговото судење за двојното убиство на Вања и Панче. Палевски за бранител ги побара Тони Менкиновски, Славчо Секуловски и Јовица Страшевски. Сепак, ниту еден од овие адвокати не го прифати случајот, поради што судот додели адвокат по службена должност како што налага законот.

Одбивање на правно застапување на Палевски

По пристигнувањето во истражниот затвор во Шутка, Палевски навремено писмено побара за негови бранители да бидат именувани Тони Менкиновски, Славчо Секуловски и Јовица Страшевски. И покрај неговите барања, сите тројца адвокати одбија да го застапуваат на суд. Следствено, судот ќе му додели адвокат по службена должност за да се погрижи да има правно застапување во текот на процесот на судење.

Кривичниот суд му одреди 30-дневен притвор на Љупчо Палевски-Палчо, првоосомничениот во случајот за двојно убиство

Притвор и истрага

Палевски останува во притвор, со првична мерка притвор од 30 дена. Во текот на истрагата која е во тек, Палевски изјави дека е невин, тврдејќи дека тој не ги извршил убиствата и тврдејќи дека постојат докази кои ја потврдуваат неговата невиност.

Додека трае правната постапка, случајот на Љупчо Палевски ќе го води адвокат назначен од судот, откако неговите избрани бранители одбија да ја заземат неговата одбрана. Истрагата за двојното убиство на Вања и Панче е во тек, а Палевски тврди дека не е вмешан во делото.