Стратегија 2023-2027, намалување на сивата економија на 26% од БДП до 2027 година

Светска банка процени дека сивата економија во нашата земја учествува со значителни 33,4% од БДП. Оваа загрижувачка бројка го поттикна министерот за финансии да се осврне на ова прашање во колумна, наведувајќи ја новата стратегија на владата за справување со овој долгогодишен проблем.

Признавајќи ги штетните ефекти од сивата економија, кои вклучуваат намалени буџетски приходи, штети на целокупната економија и нелојална конкуренција во бизнисот, министерот Фатмир Бесими ја нагласува итната потреба од дејствување. Долго време беше барањето на бизнис секторот владата да го преземе водството во решавањето на ова прашање и да изнајде ефективни механизми за борба против неформалната економија.

Бесими има стратегија  насочена на  намалување од 4 процентни поени, со цел да се сведе сивата економија на поуправливи нивоа. Со спроведувањето на овој план, владата има намера да создаде поправедна деловна средина, да ги зголеми буџетските приходи и на крајот да ја поттикне целокупната економија.

 

Извор: 24MK