Во текот на есента вечната дилема на сите граѓани е дали е поисплатливо да се направи зимница или да се купи, со оглед на тоа што годинава зеленчукот значително поскапе, а пиперките за килограм сега изнесуваат 150 до 200 денари, објавува Скопјеинфо.

Многумина се согласуваат дека зимската храна што ја купуваме во супермаркетите и маркетите е прескапа, а некои одамна почнаа и самите да ја подготвуваат. Една од нашите омилени зимници е ајварот, но неговата цена годинава вртоглаво порасна.

Ова ги разбесни потрошувачите, а на социјалните мрежи се зборуваше и за цената која на маркетите оди и до 1.450 денари!

– Тегла ајвар на пазар од 1.450 денари – пишува во објава на социјалната мрежа Икс (Твитер), под која имало коментари во кои корисниците речиси се скарале за цената, а мислењата биле поделени.

– Колку се работи за се, од плевење на градината, па финален производ, а ефтин – пишува во првиот коментар, додека авторот додал:

– Па, сега предложив теглата да чини 6.000 евра, мислам дека е во ред.

– Не го купувам, имам свој, но да го продадам, таа цена ми е точна. Ако ви е скап ајварот, оставете ги дамите да ви ги лупат пиперките, напишал еден корисник!

Судејќи по реакциите, многумина рекоа дека оваа сума е точна.

Инаку, потрошувачите се согласија со едно – домашен ајвар вреди:

– Овде можат да постојат две спротивставени вистини, но факт е дека добриот домашен ајвар вреди злато, заклучи еден граѓанин кој доби мнозинска поддршка од другите.