Ерменија, потврдувајќи ја својата посветеност на меѓународното право и принципите на еднаквост, суверенитет и мирен соживот на народите, ја признава државата Палестина, соопшти МНР.

„Република Ерменија е искрено заинтересирана за воспоставување мир и стабилност на Блискиот Исток, за воспоставување трајно помирување меѓу еврејскиот и палестинскиот народ, на различни меѓународни платформи секогаш сме се залагале за мирно и сеопфатно решавање на палестинското прашање, принципот на две држави за решавање на израелско-палестинскиот конфликт“, продолжи одделот. Според него, „ова е единствениот начин да се осигура дека Палестинците и Израелците можат да ги остварат своите легитимни аспирации“.

Претходно, Словенија и Палестина воспоставија дипломатски односи еден ден откако Словенија стана 147-та членка на Обединетите нации која ја призна Палестина. Палестинскиот претседател Махмуд Абас телефонски му се заблагодари на словенечкиот премиер Роберт Голоб.

Досега, девет од 27 земји на ЕУ ја признаа државата Палестина.