Нивниот повик за протест ви го пренесуваме во целост:

ПОВИК ЗА ПРОТЕСТ!
Почитувани граѓани,
Ве известуваме дека во петок, 09.04.2021 во 14:00 часот, од паркот Чаир, маршираме кон Судот во знак на протест за случајот „Саздовски“.
Протестираме, барајќи правда за младите, за пријателите и за нашите браќа, Бесир, Скендер.
Поминаа две и пол години и сè уште нема правда!
Апелациониот суд во Скопје суди за двојни аршини!
Апелациониот суд во Скопје, нашите пријатели ги осуди на по 16 години затвор за секој!
Токму овој суд, Бобан, 4-годишниот убиец на Алмири, го осуди на само 4 години затвор, со образложение дека има несреќа со смртни последици, а чинот на нашите пријатели беше наречен „Сурово убиство“, и покрај фактите кои постојат
Неколку пати се жалевме, но жалбата е ОДБИЕНА!
Бараме повторно судење!
Ве замолуваме да не слушнете!
Бараме правда!
Семејства на обвинети бараат правда!
Тие ја бараат нашата поддршка и поддршка од сите Албанци каде и да се, да протестираат во петок и да бараат правда, освен нашите политичари што зборуваат албански јазик кои ни ветија правда, а потоа молчеа.
Значи, како недостаток на институционална поддршка од албанските претставници, на ниту една политичка партија и ниту еден политичар нема да им биде дозволено да маршираат во петок.
Сигурни сме дека колку и да им згрешиле нашите придружници, тие не извршиле сурово убиство и сметаме дека треба да им се суди како што треба.
Навивачката-група Шверцерат Скопје ќе го поддржи протестот организиран од членовите на семејството на обвинетите.
Протестираме на мирен начин, секогаш почитувајќи ги антиковид правила!
Со почит,
Шверцерат Скопје и Бесар Бела, стои во објавата на Фејсбук.

 

THIRRJE PËR PROTESTË!

Të nderuar qytetarë,

Ju njoftojmë se ditën e premte, më 09.04.2021 në ora 14:00, nga parku i…

Posted by Shvercerat Shkup on Tuesday, March 30, 2021