По пет дена карантин, на луѓето ќе им се даде бесплатен тест, вели Гартлехнер.

Тој предупредува дека може да се заразат и вакцинираните лица.

„Знаеме дека количеството на вирус кај вакцинираните може да биде исто колку и кај невакцинираните, но многу брзо се намалува по неколку дена“, вели епидемиологот.

„Никој не може со сигурност да предвиди дали одржувањето на регулативите за 2G ќе биде доволно до Божиќ“, објасни Гартлехнер.

Има некои нејаснотии околу третата доза, колку е воопшто висок позадинскиот имунитет и колку брзо се намалува имунитетот кај вакцинираните, вели епидемиологот.

„Веќе гледаме одреден почетен успех на регулацијата 2G, односно повеќе луѓе се вакцинираат со првата доза. Но, тоа не ни помага во овој бран, бидејќи овие луѓе ќе бидат имуни само за околу шест недели“, рече Гартлехнер. .

Доколку динамиката на инфекцијата не се смири со регулативата за 2G, најверојатно ќе се воведат дополнителни мерки.

„Не верувам дека земјата ќе биде целосно ставена во карантин бидејќи имаме многу добар јаз во одредени провинции. Меѓутоа, има и такви каде јазот е лош, а бројките се големи, така што не ја исклучувам таа можност во тие области“, рече Гартлехнер.