Милијардерот Илон Маск изјави дека планира да вложи околу 30 милијарди долари за развој на неговиот амбициозен сателитски проект „Старлинк“. Целта е распоредување илјадници сателити во тн. ниска орбита, заради брз интернет во позафрлените и слабо развиени области.

– Со текот на времето, инвестицијата ќе достигне 20 или 30 милијарди долари, што е генерално многу. „Старлинк“ во мигов работи во десетина земји, кои сè уште се приклучуваат, а има и нешто повеќе од 69.000 активни корисници. На добар пат сме, мислам дека ќе имаме неколку стотици илјади корисници – веројатно над 500.000 корисници, следниве 12 месеци, додаде тој.

„Старлинк“ е во процес на развој преку две партнерства со „големите телекомуникациски компании“ за развој на сателитски интернет-сервис, како што вели Маск, но не давајќи повеќе подробности за тоа.