Алармантно откритие излезе од увидот на клиниката за токсикологија, при што беа откриени 11 лица кои неовластено давале здравствени услуги без соодветни договори или квалификации. Ова откритие се појави по инспекцијата спроведена од Државниот здравствен и санитарен инспекторат (ДЗСИ) поттикната од поплаките на вработените.

Инспекција на Клиниката за токсикологија: Состав на работна сила која работела без овластување

Инспекцијата на Клиниката за токсикологија открила единаесет лица кои работеле без легитимни договори или соодветни квалификации. Меѓу нив имало пет медицински сестри, тројца болничари, двајца биолози и еден лабораториски техничар, за кои било утврдено дека ги прекршиле регулаторните стандарди.

Наредени корективни мерки

Како одговор на овие сознанија, на клиниката за токсикологија и е поставен петдневен ултиматум за отстранување на констатираните недостатоци. Д-р Рената Младеновска, директор на ДСЗИ, го истакна императивот здравствените услуги да се вршат исклучиво од соодветно договорен и квалификуван персонал, согласно законските барања.

Одговорност на директорот

Спротивно на претходните најави, доктор Данил Петровски, медицинскиот директор на Токсикологија, не беше веднаш разрешен по откритието. Сепак, во очекување на законски процедури и прописи, Министерството за здравство има намера да пристапи кон негово разрешување. Извори потврдуваат дека д-р Петровски ќе одговара за неисплатата на 18 вработени кои останале без плата четири месеци.

Присуството на неовластени работници на клиниката за токсикологија укажува на сериозни прекршувања на здравствените стандарди и прописи. Како што се иницираат корективни активности, се преземаат мерки за одговорност за да се обезбеди усогласеност со законските и етичките норми во обезбедувањето здравствени услуги.