Потресната приказна за Јилдиз Веапоска, која загуби јајник, матка и бубрег за време на породувањето во болница во Струга, го привлече вниманието на јавноста. За разјаснување на медицинските обврски и утврдување на одговорност, свикано е супервештачење поради спротивставените стручни мислења.

Различните експертски мислења создаваат несигурност во потрагата по правдата

Првичните сознанија од вештото лице по судска медицина се судрија со друг извештај нарачан од одбраната. Овој случај ги истакнува предизвиците во медицинската одговорност за време на тешки компликации при породување. Драге Дабески, вештото лице ангажирано од одбраната, заклучи дека хируршката интервенција била клучна за спасување на животот на Веапоска, додавајќи слоеви на расправата која е во тек.

Третпат започнува судскиот процес: Продолжува борбата за правда на Јилдиз Веаповска

Закажано судско рочиште и очекување на јавноста

Јилдиз ја чека одлуката на судот, закажана за 3 јуни, која ќе игра клучна улога во справувањето со медицинските грешки за време на породувањето и потенцијално создавање преседан за идните случаи. Ова судско рочиште не е само клучно за инволвираните страни, туку и за утврдување појасни упатства во протоколите за итни медицински состојби, како и утврдување на правдата.