Казната, која изнесува 102,084 милиони евра, е образложена со одбивањето на интернет гигантот на својата платформа Гугл плеј да прифати независна апликација која овозможува пронаоѓање станици за полнење на електрични автомобили, се наведува во соопштението.

– Преку оперативниот систем Андроид и продавницата за апликации Гугл плеј, Гугл има доминантна позиција… Треба да се има предвид дека во Италија околу три четвртини од паметните телефони користат Андроид, објаснува регулаторното тело.

Според истрагата на италијанскиот регулатор, Гугл не одобрил употреба на апликацијата JuicePass, која ја развил италијанскиот енергетски гигант Енел, на системот Android Auto кој му овозможува на возилото да се поврзе и да добие бројни услуги.

Апликацијата JuicePass е конкурент на апликацијата Гугл Мапс, која само овозможува пребарување на станици за полнење на електричните возила.