Минатата недела беше најавено укинување на карантинот за посетителите од ЕУ, од Израел и од Велика Британија со цел да се помогне на туризмот.

Во Италија за Велигден беше воведен петдневен карантин.

Италија, првата европска земја каде се појави Ковид-19, по строгите рестриктивни мерки воведени во текот на зимата и забрзаната вакцинација, бројот на новозаболени лица на дневно ниво се намали под 10.000. но, се уште е голема бројката на смртни случаи односно околу 200 починати од последици од коронавирусот на дневно ниво. Италија по смртноста е на второ место во Европа, по Велика Британија.