Четиринаесет од 20-те италијански региони, вклучувајќи ги Лацио со седиште во Рим и Ломбардија со седиште во Милано, ќе станат умерено ризични жолти области од 26 април, откако со недели беа етикетирани како портокалови или црвени области со поголем ризик, соопшти Министерството.

Оваа промена ќе им овозможи на рестораните и баровите да отвораат ги отворат терасите, поради што некои почнаа да поставуваат маси и да подготвуваат храна, во пресрет на промената.

Кина, театри и концертни сали, исто така, се отвораат во понеделник, по шест месеци, но со остри ограничувања на можниот број на посетители.

Италија, која има најголем број смртни случаи од коронавирус во Европа, воведе строги ограничувања минатата есен, за време на вториот бран на епидемијата.