Неколку неодамнешни собири на ЕУ беа одржани преку видеоконференција како мерка за безбедност против Ковид-19, но портпаролот на претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, најави дека тоа ќе биде самит со физичко присуство на претставниците.