Навигација по небото: Контролниот синдикат ги откажа најавените штрајкови

Синдикатот за контрола на летање одлучи да го повлече својот претходно најавен штрајк закажан за 25-ти декември и 1 јануари, наведувајќи ја загриженоста поврзана со зголеменото патување за време на празничната сезона. Оваа клучна одлука беше донесена по двочасовната средба со членовите на синдикатот, каде што тие колективно се договорија да го остават настрана штрајкот.

Менување на перспективите и приоритетите

Првичната објава за штрајк беше мотивирана од поплаки во врска со вработувањето на неквалификуван персонал и загриженоста за временските рокови за огласи за вработување. Синдикатот се соочи со критичен избор: да прифати десет итно потребни оперативни кадри и двајца неоперативни лица или да ги одбие сите вработувања. Влогот беше голем, при што потенцијалниот компромис на суштинските позиции ја загрозува целокупната стабилност на системот за контрола на воздушниот сообраќај.

„Видовме дека со нашите активности доведуваме до тоа изборот на неопходниот оперативен кадар да биде пролонгиран и да не може да се изврши доколку продолжиме да инсистираме на тие 10 работни денови за конкурсот. И понатаму стоиме на тоа дека треба да отпаднат тие двајца несуштински кандидати за вработување. Имавме опција или целосно да се откажат сите вработувања или да прифатиме, односно да ги ‘проголтаме’ кнедлите за оваа неисправност од страна на директорите кои веројатно оделе на таа карта намерно да играат за да немаме големи шанси за маневрирање“,  изјави Александар Тасевски, претседател на синдикатот.

Прекинатиот штрајк

Многу очекуваниот штрајк, првично планиран за 25 декември и 1 јануари во М-НАВ, официјално беше откажан по денешната средба. Тасевски објасни дека нивните постапки ненамерно го пролонгирале процесот на селекција на потребниот оперативен кадар, со што е неостварливо да се заврши во првично предвидениот рок од десет дена.

Синдикатот го задржа својот став за исклучување на двајцата несуштински кандидати. Тие се соочија со избор – или да ги отфрлат сите вработувања или да ги прифатат, компромитирајќи ги нивните принципи за да се справат со менаџерскиот погрешен чекор што намерно го воведоа директорите.

Тасевски за време на прес-конференцијата рече:

„Внимателно ќе го следиме процесот на вработување, прегледувајќи ги процедурите за селекција за да обезбедиме транспарентност и правичност. Сите неправилности или неправилности во процесот ќе бидат детално истражени“.

Внимание и отчетност

Претседателот нагласи дека доколку се потврди дека кандидатите избрани за несуштински позиции се оние за кои постои сомневање дека влијаеле на процесот на регрутирање, тоа ќе ја потврди загриженоста на синдикатот за директорската измама и манипулација.

Министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, презеде проактивни мерки за да се спречи најавениот штрајк, нагласувајќи ја посветеноста на владата за спречување на прекини во воздушниот сообраќај.

Извор 1: 360

Извор 2: 24mk