Скопје, повторно во центарот на вниманието, но овој пат за сомнителните одлуки на градоначалничката Данела Арсовска. Неодамнешното украсување на градот, кое чини неверојатни 30.000 евра, не само што предизвика финансиски надзор, туку и го запали јавното незадоволство, предизвикувајки критики, цинизам и потсмев.

Финансиска аномалија

Истрагата на Финансиската полиција за проектот за украсување на градот на градоначалничката Арсовска открива вознемирувачки детали. Арсовска со гордост најави намален трошок од 30.000 евра, а сепак не открива клучни информации. Отсуството на датуми за објавување на тендерот, идентитетот на договорната фирма и непроѕирната природа на договорот се очигледни пропусти кои отвораат сериозни прашања, придонесувајќи за преовладувачкиот скептицизам.

Политички последици и повикот за одговорност

Како одговор на контроверзноста, Либерално-демократската партија го мобилизираше јавното расположение, започнувајќи петиција за смена на градоначалничката Арсовска. Партијата тврди дека нејзините одлуки, или недостатокот од нив, го втурнале градот во состојба на неред. Филип Јакимовски, координатор на партијата, вели:

„Предложениот референдум, кој ќе биде одобрен на 25 јануари 2023 година, ќе се однесува не само на актуелните прашања, туку и на потребата од транспарентност и отчетност во идните напори.

„Идејата доаѓа од моменталната неспособоност најпрво на градоначалничката на град Скопје Данела Арсовска која апсолутно ништо не презема за главниот град и го остави во темнина и сивило. Ние како партија на Централниот одбор кој треба да се одржи на 25.01.2023 ќе донесеме одлука со којашто ќе се утврди начинот на собирање на потписите за да може да се организира реферндум за промена на градоначалничкот на Град Скопје“, вели Филип Јакимовски – координатор градската организација на ЛДП.

Засилени критики

Критиката на поранешниот градоначалник Петре Шилегов одекнува кај се поголем број граѓани. Шилегов отворено ја доведе во прашање компетентноста на Арсовска на социјалните мрежи, истакнувајќи го очигледниот недостаток на визија и планирање на градоначалникот за градот.

Арсовска ја коментираше иницијативата на ЛДП

„Несериозно е да коментирам изјави на сателит партии, особено на партија од чии редови произлегуваат кадри кои никој не ги препознава во политиката, па на овој начин се обидуваат да се профилираат. Иницијативата е крајно несериозна и укажува на основни непознавања од страна на пратеник, кој би требало да знае дека, законите немаат ретроактивна примена, а кога веќе измислуваат иницијативи, нека ги покренат и за пајтон пратениците кои менуваат дрес согласно моменталните прилики од лукративна природа.„ реагираше Арсовска.

Репликата од Арсовска за време на интервјуто за „Тешки Муабети“ не помогна малку да ја смири загриженоста, фокусирајќи се повеќе на ветувањата за идни подобрувања отколку на тековната контрола.

“Ние славиме Божиќ на седми јануари секоја година во исто време. Јас им ветувам на граѓаните дека следната година од 20 септември ќе почнеме да китиме, за да биде навремено накитено да не се чувствуваат дека не сме почнале со време доколку тоа е главниот проблем, меѓутоа во држава којашто ја пљачкаа 30 години, што ја покрадоа, што приватизираа се живо, што испобркаа луѓе илјадници од работа, што ние наоѓаме луѓе кои работеле по 10 години во Германија, а тука земаат плата, тоа не е тема“, вели Данела Арсовска – градоначалничка на Град Скопје

Преглед на јавното мислење

Кај граѓаните преовладува скептицизмот. Прашањата за распределбата на даночните средства се интензивираат, при што многумина изразуваат вознемиреност поради влошената слика на градот. Додека некои ја признаваат потребата за промени, други сметаат дека е предизвик да го прифатат оптимизмот, со оглед на недостигот на транспарентност околу иницијативите на Арсовска.

„Каде одат тие пари што ние ги плаќаме, дали одат само за плата и бонуси на вработените или да се заврши нешто, а слика на сето тоа е плоштадов“

„Генерално во ред е не е лошо“

„Катастрофа, од што да биде човек задоволен“

„Јас сум задоволна затоа што си работат работата според она што пружа како услов самата држава“

„На што изгледа градов? На ништо. Нула“…

Украсувањето на центарот на Скопје, изгледот на новогодишната елка е тема на потсмев низ Македонија, а и регионот.

Извор: Telma   

Извор 2: 24mk