Во пресрет на разорниот пожар што ја зафати Универзалната сала, пред јавноста се обрати министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска.

Министерката Костадиновска-Стојчевска, говорејќи во име на Министерството за култура, ја повика јавноста да ги чека наодите од истрагите на Јавното обвинителство, Министерството за внатрешни работи и Државниот инспекторат за труд. Таа ја нагласи важноста да се воздржи од ширење шпекулации додека не се објават официјалните извештаи за причините и степенот на штетата.

Уверување за реконструкција на Универзална среде опустошување

Уверувајќи ја македонската јавност, министерот ја потврди определбата на Владата за обнова на Универзалната сала. Сакам да ја уверам македонската јавност во едно, изјави таа, дека по завршувањето на овој процес на истрага, градежните активности ќе продолжат, а Универзалната сала ќе им биде вратена на скопјани.

Жалење и размислување

Изразувајќи жалење за настанатата ситуација, министерката Костадиновска-Стојчевска се осврна на напорите на нејзиното министерство за зачувување на историскиот објект. Таа изрази жалење за двегодишниот процес на убедување со Град Скопје да го препознае значењето на Универзалната сала и да го спречи нејзиното влошување поради негрижа и фактори на животната средина.

Оптимизам за реконструкција

И покрај назадувањето, министерката остана оптимист за иднината на Универзалната сала. „Она што го предвидовме преку владината информација е дека финализирањето на реновирањето на објектот е крајот на 2027 година“, изјави таа. Сепак, таа изрази надеж за забрзан процес, нагласувајќи ја итната потреба од Универзална сала во заедницата.

Посветеност за реконструкција

Повторувајќи ја посветеноста на Министерството за проектот, министерката Костадиновска-Стојчевска потврди дека изградбата ќе продолжи веднаш по добивањето на сите релевантни наоди. Таа ја увери јавноста дека Министерството за култура неуморно ќе работи да го запази утврдениот рок и да го врати стариот сјај на Универзалната сала за доброто на жителите на Скопје и на сите граѓани на Северна Македонија.

Извор: Kanal5