„Тигрите“, во соработка со органите на прогонот и затворските власти, извршија темелен претрес во затворот Идризово, при што беа откриени куп недозволени предмети. Директорот Зоран Јовановски споделува за исходот од операцијата.

Истрагата во затворот Идризово

По директива на Основното јавно обвинителство Скопје, сомненија за криминални активности поттикнаа претрес на ќелии во КПУ Идризово. Целта беше да се соберат докази од клучно значење за тековните истраги, како што беше потврдено од ОЈО.

Деталите за резултатите од истрага ќе бидат соопштени после составување на целосен извештај од обвинителство.

Отфрлање на шпекулации

Во услови на шпекулации за претстојниот конфликт меѓу затворениците, Јовановски ги отфрли ваквите тврдења. И покрај тоа што го призна полициското присуство за зајакнување на инфраструктурата, тој ги отфрли наводите за заговори за бегство. Ова појаснување дојде како одговор на медиумските извештаи кои сугерираат дека операцијата имала за цел да спречи потенцијален пробив, наместо рутинска проверка. Министерството за внатрешни работи го потврди непреченото извршување на акцијата.

Историјат на претреси

Ова не е прв пат Идризово да биде под лупа. Претходните претреси открија шверцувана стока како што се мобилни телефони, оружје и дрога, што резултираше со повреди и на затворениците и на полицајците. Извештаите за прекумерна сила предизвикаа критики од народниот правобранител, наведувајќи ја злоупотребата на полициските овластувања. Историјата на затворот е нарушена со скандали, вклучувајќи спречено бегство од тунел и бегство од висок профил на затвореници за време на медицински транспорт.

Во затворот Идризово имаше и случај кога професионален војник во функција на чувар препродавал мобилни телефони на затворениците.

Како заклучок, здружените напори за искоренување на нелегалните активности во затворот Идризово ги нагласуваат тековните предизвици со кои се соочуваат властите во одржувањето на редот и безбедноста во поправните домови.

 

Извор: Сител