Сериозни изненадувања се забележуваат при гласањето во странство. Со обработени 99,48% од пресечните протоколи, досегашниот резултат покажува силен настап на национал-популистичките партии „Преродба“ и „Величие“.

Во гласањето во странство ДПС како и секогаш

го зазема првото место со 32,07% (44.645 гласови). Втори, но далеку зад себе, се ПП-ДБ со 19,46% (27.089 гласови).

Следат „Преродба“ со 14,01% (19.509 гласови) и „Величие“ со 8,53% (11.872 гласа). Всушност, ако се спојат нивните резултати, излегува дека национал-популистите земаат повеќе од урбаната десница.

Само на петтото место е ГЕРБ-СДС со 7,38% (10.268 гласови). Веднаш зад него е ИТН со 6,24% (8683 гласови).

Интересно е што партијата МЕЧ е пред БСП – партијата на Радостин Василев зема 3,71% (5165 гласа), а формирањето на Корнелија Нинова има 1,72% (2401 глас).

ЕВРОПСКИ ИЗБОРИ

Оваа слика се менува во гласањето за европратениците, каде што резултатите на национал-популистите се уште посилни.

Со обработени 99,23% од протоколите, најголем дел од Бугарите во странство кои гласаа за Европскиот парламент гласаа за ПП-ДБ – 27,30% (15.387 гласови). Следат „Преродба“ и „Величие“ – партијата на Костадин Костадинов со 18,69 отсто (10.531 глас), а партијата на Ивелин Михаилов – 10,50 отсто (5.918 гласови). Ова значи дека ако се соберат, нивните резултати овде ги надминуваат и оние на десницата.

ГЕРБ-СДС е четврта, но многу блиску до Величие, со 10,15% (5721 глас). Следи „Има таков народ“ со 8,05% (4538 гласови) и MECH со 5,18% (2918 гласови).

Дури потоа доаѓаат ДПС со 3,90% (2199 гласа) и БСП со 2,39% (1349 гласа).

Лидерот на „Преродба“ Костадин Костадинов изјави дека не е задоволен од резултатите.

Бугарскиот народ гласаше за недоверба на парламентарната демократија“, рече Костадинов на прес-конференција.

Националистичкиот лидер рече дека не е закана за него и за неговиот народ.

„Влегувањето во парламентот ќе овозможи многу брзо да паднат маските. Тие се за категорично членство на Бугарија во НАТО и ЕУ, за поддршка на Украина, нивните гласачи ќе бидат излажани“, смета Костадинов. И нацрта друга слика – одиме пак на избори.

А за приоритетите на „Преродба“ во ЕП, Костадинов повтори – главната цел е да не се вовлекува Бугарија во војната во Украина.