Во соопштението од Министерството се вели дека има исклучоци од новите мерки за ублажување.

Весникот „Џeрузалем пост“, објави дека невакцинираните посетители и вработени во здравствените установи за продолжено лекување и установите за грижа на други лица сепак ќе мора да носат маски.Таа мерка ќе биде задолжителна и за домови за стари лица поради висок ризик од заболување.

Маски ќе мора да ги носат оние кои се во изолација и во карантин, како и авионските патници.

Израел ги олесни повеќето мерки за своето население на почетокот на јуни, но беа задржани строгите ограничувања на странските државјани.