И покрај војната, рускиот гас сè уште поминува низ Украина.

Тоа е парадокс што ќе престане само кога ЕУ целосно ќе ја намали зависноста од руската енергија, според извршниот директор на украинската државна енергетска компанија Нафтогас, кој разговараше со Еуроњуз во понеделникот за време на посетата на Брисел.

Европската унија драстично го намали увозот на гас од Русија, но некои земји-членки од Централна и Западна Европа сè уште го добиваат преку украинските гасоводи.

Запрашан за ова, Олексиј Чернишов, извршен директор на Нафтогас рече дека „севкупно треба да го ограничиме секој дополнителен приход за Русија во текот на војната, но од друга страна, треба да разбереме дека некои европски земји не можат веднаш да одбијат да го користат овој гас“.

„Ја поздравуваме иницијативата на Европската унија за постојано намалување на потрошувачката на руски гас“, рече тој, додавајќи дека Украина не може да ги запре преостанатите текови бидејќи „клиент се земјите од Европската унија“.

Украина, исто така, сака да престане да увезува гас и да стане не само самодоволна, туку и нето извозник и енергетски центар за остатокот од Европа, рече Чернишов.

„Тоа е доста тешко да се направи во време на војна. Постојат одредени ограничувања и уште повеќе, постојат одредени ризици што треба да ги земеме предвид, особено во оштетувањето на инфраструктурата“, рече Чернишов.

„Планираме да произведуваме повеќе гас дома, а самиот Нафтогас како најголема енергетска компанија во Украина ќе произведува дополнителни 1 милијарда кубни метри гас. А тоа може да доведе до ситуација кога Украина може да ги задоволи сопствените потреби со внатрешно производство на гас. Тоа е нашата главна цел“, додаде тој.

Запрашан дали верува дека ова е реално сценарио за следната зима со оглед на фактот дека војната се уште трае, тој беше сосема јасен: „Немаме друг начин. Треба да произведуваме повеќе, да трошиме помалку, да бидеме енергетски поефикасни. И ние се приближуваме кон тоа“.

„Украина во однос на нејзината енергија може да стане енергетски центар за Европската унија. Имаме најголеми складишта на гас во нашата земја, кои имаат капацитет од 31 милијарда кубни метри, и планираме да го користиме за потребите на Украина како како и за европските земји“.

Украинскиот шеф на гас, исто така, го притиска Брисел да ги искористи подземните складишта за гас во Украина и да обезбеди дополнителни безбедносни гаранции за да се осигура дека компанијата може да продолжи да обезбедува клучни инвестиции и неопходното осигурување.