Јапонија го освои златниот медал во скејтборд, Јуто Хоригоме стана првиот победник во овој спорт во историјата на Олимписките игри.

Големо изненадување направи пливачот Ахмед Хафнаој на Тунис му донесе златен медал на 400 метри слободно.

Јапонија и Кина водат со по три златни медали, а по нив следуваат 11 земји со по едно злато.