Премиерот Чунг Сје-кјун изјави дека мобилната апликација, која ќе им овозможи на странските патници да покажат дигитален доказ за вакцинација, официјално ќе биде промовирана овој месец.

– Воведувањето „ковид пасош“ ќе им овозможи на вакцинираните лица да доживеат закрепнување во нивниот секојдневен живот, истакна јужнокорејскиот премиер, објаснувајќи дека апликацијата користи блокчеин технологија за да се спречи фалсификување.