Коронавирусот предизвикал раст на вкупната стапка на смртност од над 15 проценти во однос на 2019 година. Оваа стапка на смртност не била во пораст од 2017 година.

Цела измината година починале над 3,3 милиони лица во САД, објави Центарот за контрола и превенција на болести.

Меѓу починатите над 377.800 најверојатно или сигурно починале од Ковид-19. За споредба како последица на срцеви заболување починале околу 690.000 лица, а од карцином 598.000.