Канадската влада финансира мултимилионска „родово инклузивна“ мисија во Украина за отстранување на нагазни мини и експлозивни средства од земјата разурната од војна, потврди владин претставник.

Канцеларијата на премиерот Џастин Трудо минатата недела објави дека нацијата издвојува 3,02 милијарди канадски долари, или приближно 2,2 милијарди американски долари, финансиска и воена поддршка за Украина, додека беснее војна во земјата. Во соопштението за печатот беа опишани неколку иницијативи во рамките на пакетот за финансирање, вклучително и 4 милиони канадски долари, или нешто помалку од 3 милиони американски долари, за иницијативата наречена „Деминирање со родово вклучување за одржлива иднина во Украина“.

„Овој проект од HALO Trust има за цел да ги заштити животите и егзистенцијата на Украинците, вклучително и жените и внатрешно раселените лица, преку справување со заканата од експлозивни направи присутни низ огромни области на земјата“, се вели во соопштението за печатот за финансирањето.

„Активностите на проектот вклучуваат спроведување на нетехнички истражувања и последователно рачно расчистување во целните заедници; обезбедување на градење капацитети за клучните национални чинители; и формирање работна група за родови и различности за промовирање на родово-трансформативната акција за мини во Украина.

Fox News Digital побара дополнителни детали и информации за иницијативата до канцеларијата на Трудо, која ја упати Фокс до Global Affairs Canada, владината агенција која управува со дипломатските и конзуларните односи на земјата.

 

Портпаролката на Министерството, Шарлот Меклеод, во изјавата рече дека Канада го финансира проектот со хуманитарната група HALO Trust во обид да ги „заштити животите и егзистенцијата на Украинците, вклучително и жените и внатрешно раселените лица“.

„Проектот ќе го направи тоа со спроведување на нетехнички истражувања, едукација за ризик од експлозивни убојни средства и расчистување, како и градење на капацитетите на државните институции за деминирање“, објасни Меклеод.

HALO Trust „формираше посветена внатрешна работна група за родови и различности, за да се осигура дека родот е интегриран во секој аспект од операциите за истражување на HALO, деминирање и едукација за ризик во Украина, од регрутирање до ангажман во заедницата“, додаде МекЛеод.

HALO Trust е невладина организација со седиште во Велика Британија која работи на отстранување на нагазни мини и експлозиви оставени во нациите по војната. Групата, основана во 1988 година, привлече меѓународно внимание во 1997 година кога покојната принцеза Дијана прошета низ минските полиња на HALO во Ангола, наведува групата на својата веб-страница.

„Расчистувањето на нагазни мини инспирира доверба со тоа што го прави земјиштето безбедно. Исто така, дава моќ и за мажите и за жените.

Веста за посветеноста на канадската влада кон HALO Trust и нејзините „инклузивни родови напори за деминирање“ остави многумина на социјалните мрежи да си ја чешаат главата, а други да изразат бес.

„Нема шега! СИТЕ ПЛАЌАТЕ ЗА ПРОМОВИРАЊЕ ДЕМИНИРАЊЕ ВО УКРАИНА ЗА РОДОВО ВКЛУЧУВАЊЕ“, објави лидерот на Народната партија на Канада, Максим Берние.

„@JustinTrudeau што е ова, по ѓаволите? Не е ни разбирливо. Но, навистина е на веб-страницата“, праша авторот и психолог Џордан Петерсон во објава претходно оваа недела, кога првпат се појавија вести за планот.

Грег Гутфелд од Фокс Њуз се потсмеваше на „Гатфелд! оваа недела дека иницијативата е пример за „врв на идиотизам“.

„Па, како знаете кога сте го достигнале врвот на идиотизмот? Кога сега ни требаат упатства за различности за расчистување на нагазни мини. Се чини дека Канада штотуку донираше 4 милиони долари за напорите за расчистување на нагазните мини во Украина. Но, на начин кој вклучува родово. ”