Франција стана првата земја во светот која експлицитно го вклучи правото на абортус во својот устав. Парламентарците, со огромно мнозинство од 780 гласови „ЗА“ за 72 „ПРОТИВ“, ја донесоа историската одлука да го ревидираат уставот на нацијата од 1958 година, зацврстувајќи ја „загарантирана слобода“ на жените да изберат абортус.

Славење во Версај по впишувањето на правото на абортус во Уставот на Франција

Парламентот во Версај избувна во овации кога беше објавено гласното гласање за уставниот амандман. Оваа монументална одлука, поддржана од претседателот Емануел Макрон, е поздравена како „француска гордост“ и декларација за „универзална порака“ за поддршка на репродуктивните права на жените.

Контроверзии и критики за правото на абортус

Додека мнозинството го слави овој прогресивен чекор, групите против абортусот, па дури и Ватикан, силно ја критикуваа уставната промена. Овој потег, иако го одразува ставот на Франција за избор од 1975 година, разгоре контроверзии, при што некои го обвинуваат претседателот Макрон дека го искористил уставот за изборни придобивки.

Осветлување на Ајфеловата кула

По историското гласање, иконата Ајфелова кула во Париз осветли со моќна порака: „Моето тело, мојот избор“. Овој симболичен гест го нагласи значењето на одлуката и ги повтори чувствата на милиони луѓе кои го поддржуваат правото на жената да донесува одлуки за сопственото тело.

Уставна пресвртница

Францускиот устав сега го гледа својот 25-ти амандман од 1958 година, што го означува првото експлицитно вклучување на правата за абортус. Имено, ова уставно ажурирање е прво од 2008 година, со што се нагласува реткоста и тежината на одлуката.

Почитување на репродуктивната слобода

Додека абортусот е легален во Франција од 1975 година, анкетите покажуваат дека приближно 85% од јавноста поддржува измена на уставот за да се заштити ова право. Уставната промена ја одразува посветеноста не само да се почитуваат постоечките закони, туку и да се испрати моќна порака за вредностите на нацијата и посветеноста на репродуктивната слобода.

Одговарајќи на глобалните случувања

Одлуката да се вградат правата на абортусот во уставот беше делумно под влијание на глобалните настани, особено одлуката на Врховниот суд во 2022 година во Соединетите држави, каде што правото на абортус се соочи со значителни предизвици. Проактивниот чекор на Франција дава пример, потврдувајќи ја посветеноста на нацијата за заштита на репродуктивните права на жените.

Извор: Sloboden Pechat