– За жал, со Македонија во моментов владее политичка елита која ја започна својата кариера за време на комунистичка Југославија, кога Бугарија беше претставена како главен непријател. Во последните неколку децении, македонските политичари не успеаја да се ослободат од тој југословенски комплекс и во желбата да воведат нов идентитет на својот народ, тие продолжија да водат антибугарска политика – рече тој во интервју за весникот „Труд“.

Според него, Македонците решиле да ја „измамат“ Софија со потпишување договор за добрососедство во 2017 година, сепак, и покрај тоа, тие продолжиле да ја следат својата реторика.

Во исто време, нагласи Каракачанов, од моментот на потпишување на тој договор, Македонците не сменија ниту еден збор во своите учебници во кои се презентирани „неточни информации за историјата на Бугарија, како и за самите Бугари“.

– Политичарите во Скопје сметаа дека лесно можат да поминат низ и да се приклучат на ЕУ облечени во тие југословенски униформи, сепак, Бугарија едноставно рече – не може да биде така – рече тој.

Каракачанов исто така рече дека Македонија нема причина да се надева дека позицијата на Бугарија ќе се промени по парламентарните избори во таа земја закажани за 4 април.

– Ако не ја променат антибугарската политика, ако не престанат да живеат со бугарското малцинство во Македонија, шансите за влез во ЕУ се непостоечки – заклучи тој.