Кинескиот претседател го објави ова на форумот за кинеско-африканска соработка организиран во близина на Дакар додека африканските земји се борат да ги оживеат своите економии погодени од пандемијата.

Организаторите сметаат на засилена соработка со Кина. Кина, првиот трговски партнер на Африка и втората по големина извозна дестинација на Африка, го зголеми својот економски активизам на континентот преку интензивна дипломатија што ги поддржува неразвиените земји.

Како дел од борбата против ковид, Кина ќе и обезбеди на Африка една милијарда дополнителни дози вакцина, од кои 600 милиони во донации и 400 милиони во други форми, како што е лансирање единици за производство на вакцини, рече кинескиот претседател во Кина-Африка. Форум за соработка (Фокац).

„Мораме да ја продолжиме заедничката борба против ковид-19“
Плановите за производство на вакцини на континентот веќе се лансирани во Египет или се во подготовка, како во Сенегал. Кина, исто така, испорача повеќе од 160 милиони дози од нивната вакцина во Африка, рече кинескиот заменик министер за трговија Рен Хонгбин, многу од нив во донации.

Мораме да ја продолжиме заедничката борба против Ковид. Мораме да и дадеме приоритет на заштитата на нашето население и да ја пополниме празнината во вакцинацијата, рече кинескиот претседател, зборувајќи за големото одложување на вакцинацијата во Африка.

Кинескиот претседател најави и испраќање на 1.500 професионалци и извршување на 100 здравствени проекти. Тој вети и поддршка за агробизнисот. Сенегал и голем број африкански земји со нетрпение ја чекаат кинеската помош за овој сектор.

Учесниците на форумот, африканските инвеститори и официјални лица кои учествуваат лично или преку видео конференција потсетија на важноста на кинескиот ангажман на континентот.

Низ Африка, производството падна за 2,4 отсто во 2020 година, пандемијата ја зголеми невработеноста, буџетските дефицити и јавниот долг, рече сенегалскиот министер за економија Амаду Хот.