За самците, заморот од состаноци е универзален феномен. Лизгање налево со часови може да доведе до очај поради потенцијалните партнери во вашата област. Еден град во Џиангкси, провинција во источна Кина, смета дека дошол до решение за вљубените или изнемоштените од љубов: служба за свадби спонзорирана од државата.

Гуикси, град со околу 640.000 жители, лансираше апликација која користи податоци за жители кои не се во брак, за да изгради платформа за запознавање. Апликацијата е позната како „Palm Guixi“ и вклучува платформа за организирање состаноци на слепо, според China Youth Daily, државен весник.

Апликацијата е дел од иницијативата ширум покраината за зголемување на стапката на бракови, која паѓа на национално ниво во изминатата деценија. Во 2021 година имало 5,4 бракови на 1.000 луѓе, во споредба со шест во САД.

На друго место во Џиангкси, локалните власти организираат настани лично за да ги натераат луѓето да се запознаваат. Во градот Гаоан, околу 100 млади самци присуствуваа на настан во паркот Руижу Фуја каде што се облекуваа во традиционална облека,  за да играат игри и да се „зближат“ еден до друг и да ја почуствуваат „длабочината на кинеската култура“.

Еден од главните столбови на пилотот Џиангкси е кампањата против високите „цени на невестата“. Во последниве години, владата ја обесхрабри традиционалната практика потенцијалниот младоженец да нуди пари од семејството на невестата пред брак. Граѓанскиот законик на земјата забранува „давање пари или подароци во врска со бракот“. Но, во пракса традицијата останува вообичаена, особено во руралните средини. Во 2022 година, Џиангкси беше на врвот на неофицијалното национално рангирање на цените на невестите, со просечни 380.000 јуани (45.000 фунти).

Преку комбинација на кампањи за подигање на јавната свест и ограничувања на екстравагантни свадбени церемонии и банкети, округот Шиченг тврди дека практично ги елиминирал „подароците за свршувачка“.

Реакциите на интернет за услугата за свадби спонзорирана од државата се различни. Многу коментатори на Веибо го поврзаа тоа со напорите на владата да го зајакне рапидно опаѓачкиот наталитет во Кина. Од Кинезите се очекува „да се размножуваат како свињи“, напиша еден корисник.

Извор: Гардијан.