Амазон планира да укине уште 9.000 работни места во следните неколку недели, изјави извршниот директор Енди Џеси во меморандум до персоналот во понеделникот.
Укинувањето на работните места ќе го означи вториот најголем круг отпуштања во историјата на компанијата, додавајќи на 18.000 вработени, технолошкиот гигант рече дека ќе отпушти во јануари. Работната сила на компанијата се удвои за време на пандемијата, сепак, среде напливот на вработувања во речиси целиот технолошки сектор, пренесува Ctvnews.

Технолошките компании најавија укинување на десетици илјади работни места оваа година.

Во меморандумот, Џеси рече дека втората фаза од годишниот процес на планирање на компанијата, завршен овој месец, доведе до дополнителни кратења на работни места. Тој рече дека Амазон сепак ќе вработува во некои стратешки области.

„Некои би се прашале зошто не ги објавивме овие намалувања на улогите со оние што ги објавивме пред неколку месеци. Краткиот одговор е дека не сите тимови ги завршија своите анализи во доцната есен; и наместо да брзаат со овие проценки без соодветно внимание, избравме да ги споделиме овие одлуки како што ги донесовме за луѓето да ги добијат информациите што е можно поскоро“, рече Џеси.

Кратењата на работните места објавени во понеделникот ќе ги погодат профитабилните области за компанијата, вклучувајќи го и одделот за AWS омпјутерски услуги и нејзиниот растечки бизнис за рекламирање. Твич, платформата за игри што ја поседува Амазон, исто така ќе има отпуштања, како и PXT организациите на Амазон, кои се одговорни со човечки ресурси и други функции.

Претходните отпуштања го погодија и PXT, одделот за продавници на компанијата, кој го опфаќа нејзиниот бизнис со е-трговија, како и продавниците на компанијата како што се Амазон Фреш и Амазон Гоу, и други одделенија како оној што го води виртуелниот асистент Алекса.

Претходно овој месец, компанијата соопшти дека ќе ја прекине изградбата на зградата на седиштето во северна Вирџинија, иако првата фаза од тој проект ќе биде отворена овој јуни со 8.000 вработени.

Како и другите технолошки компании, вклучително и мајката на Facebook Мета и мајката на Google Alphabet, Амазон ги засили вработувањата за време на пандемијата за да ја задоволи побарувачката од Американците кои се вратени дома, кои сè повеќе купуваа работи преку Интернет за да се заштитат од вирусот.

Работната сила на Амазон, во магацините и канцелариите, се удвои на повеќе од 1,6 милиони луѓе за околу две години. Но, побарувачката забави како што помина најлошото од пандемијата. Компанијата почна да ги паузира или откажува плановите за проширување на складиштето минатата година.

Во услови на зголемена вознемиреност околу потенцијалот за рецесија, Амазон во изминатите неколку месеци затвори подружница која продава ткаенини речиси 30 години и ја затвори својата хибридна виртуелна услуга за домашна нега Амазон Ќер меѓу другите потези за намалување на трошоците.

Џејси во понеделникот изјави дека  со оглед на несигурната економија и „неизвесноста што постои во блиска иднина“, компанијата избрала да биде порационализирана.

Тој, исто така изјави дека тимовите кои ќе бидат погодени од последниот круг на отпуштања не се завршени со донесување на конечни одлуки за тоа кои улоги ќе бидат елиминирани. Компанијата планира да ги финализира тие одлуки до средината до крајот на април и да ги извести оние кои ќе бидат отпуштени.