Кина почна да ја копа својата најдлабока бушотина во обид да ги проучи областите на планетата длабоко под површината.

Дупчењето на дупнатината започна во вторникот во пустина во басенот Тарим во северозападниот кинески регион Ксинџијанг, според кинеската државна новинска агенција Ксинхуа. Со планирана длабочина од 11.100 метри, тесното вратило ќе навлезе во повеќе од 10 континентални слоеви и ќе стигне до креданиот систем во Земјината кора – серија стратифицирани карпи кои датираат од пред 145 милиони години.

Проектот се очекува да биде завршен за 457 дена и беше поздравен од кинеските државни медиуми како „обележје во кинеското истражување на длабоката Земја“.

Длабокиот истражувачки бунар ќе им овозможи на научниците да ја проучуваат внатрешната структура и еволуцијата на Земјата и да обезбедат податоци за геонаучно истражување, се вели во соопштението на China National Petroleum Corporation, водечки производител на нафта и гас во земјата, кој го предводеше проектот.

Ванг Чуншенг, технички експерт вклучен во операцијата, ја опиша како храбар обид да се истражи непознатата територија на Земјата и да се прошират границите на човековото разбирање.

Сепак, тоа нема да биде лесен подвиг. „Тешкотијата на изградбата на проектот за дупчење може да се спореди со голем камион кој вози на два тенки челични кабли“, изјави за Ксинхуа Сун Џиншенг, научник од Кинеската академија за инженерство.

Опремата, која тежи повеќе од 2.000 тони, е дизајнирана да издржи подземни температури до 200 C и атмосферски притисок кој е 1300 пати поголем. Покрај екстремните услови длабоко под површината, суровата почвена средина на басенот Тарим – дом на најжешката, најсувата пустина во Кина – го зголемува предизвикот.

Проектот е дел од напорите на земјата за истражување на нови граници во вселената и под површината на Земјата. Во 2021 година, кинескиот претседател ги повика водечките научници во земјата да ги скршат новите бариери во различни области, вклучително и истражување на длабоката Земја.

Одделно, Кси Џинпинг, исто така, ја истакна потребата да се зајакне домашното снабдување со енергија, притискајќи ги кинеските енергетски гиганти да бараат природни ресурси.

За регионот Ксинџијанг, особено, е познато дека е богат со наоѓалишта на минерали и нафта. Само минатиот месец, Sinopec, најголемата кинеска компанија за рафинирање, откри значителни текови на нафта и гас во истражувачки бунар во басенот Тарим на длабочина од повеќе од 8.500 метри под површината.

Со длабочина од 12.262 метри, Супердлабоката бушотина Кола во северозападна Русија е најдлабоката дупка во светот направена од човек.