Коалицијата „Европски фронт“ формално поднесе приговор до Државната изборна комисија (ДИК) за прегласувањето на ИЕ 2101 во селото Ларце, во општина Желино. . ДИК го потврди приговорот и потврди дека нема дополнителни приговори за прегласувањето спроведено на 22 мај на седум избирачки места во петтата и шестата изборна единица.

ДИК: Приговор од Европски фронт, а дополнителни приговори нема

Во значајното ажурирање, ДИК откри дека не се покренати дополнителни приговори во врска со процесот на прегласување спроведен на 22 мај на седум избирачки места во петтата и шестата изборна единица.

Донесување одлука

Почитувајќи ги изборните прописи, ДИК сега е должна да донесе одлука во рок од 72 часа од приемот на приговорот. На Европски фронт им се дава можност да ја оспорат одлуката на ДИК со жалба до Управниот суд, кој пак има мандат да одлучува во рок од 48 часа од приемот на жалбата.

Проценка на влијанието на изборите

По прегласувањето на избирачкото место 2101 во Ларце, Желино, коалицијата „Европски фронт“ забележа намалување за еден пратеник (пратеник) во однос на првичните резултати од 8 мај. Спротивно на тоа, коалицијата „Вреди“ обезбеди дополнителен пратенички мандат, што означува значителна промена во застапеноста.

Преглед на парламентарниот состав

Прелиминарните резултати по прегласувањето на седум избирачки места во изборните единици 5 и 6 на Парламентарните избори 2024 покажуваат дека коалицијата „Твоја Македонија“, предводена од ВМРО-ДПМНЕ, задржува доминантна позиција со 58 пратенички места. Во меѓувреме, коалицијата „Европски фронт“ под раководство на ДУИ наиде на загуба на еден пратеник, што резултираше со 18 пратенички мандати, усогласувајќи се со Коалицијата за европска иднина предводена од СДСМ. Имено, коалицијата „Вреди“ забележа пораст на застапеноста за еден пратеник, со што нивниот вкупен број се искачи на 14 пратенички места. Дополнително, Движењето ЗНАМ и Левица остануваат со непроменета застапеност