Четворица планинари во придружба на седумгодишно дете се изгубени на непредвидлив и стрмен пат меѓу селото Козле и Велес. Започната е спасувачка акција за нивно лоцирање и извлекување од опасниот простор на Манастирски мост.

Центарот за управување со кризи (ЦУК) извести дека четворица планинари, меѓу кои и едно мало дете, се дезориентирале додека ја минувале рутата меѓу Кожле и Велес. ЦУК добила повик за помош во врска со состојбата преку итниот број 112.

Започнати напори за спасување на изгубените планинари

По приемот на пријавата, Регионалниот ЦУК Велес набрзина се координираше со Спасување и пребарување Велес (СВР), Планинарска спасувачка служба Велес (ОДС) и општина Велес. Тим составен од тројца членови на Специјалните операции за пребарување и спасување (ДЗС) е испратен на локацијата со примарна цел лоцирање и безбедно извлекување на заглавените лица од опасниот терен.

Детали за инцидентот

Планинарите, наводно, излетале од курсот додека се движеле по стрмната и опасна патека кон Велес, поточно во околината позната како Манастирски мост. Предизвикувачкиот терен, заедно со нивното погрешно насочување, ја зголеми загриженоста за нивната безбедност, особено со оглед на присуството на мало дете меѓу групата.

Тековна спасувачка операција

Како што се одвива спасувачката операција, напорите се насочени кон прецизно утврдување на точната локација на изгубените планинари и изработка на безбедносен план за извлекување. Тимот на ДЗС, опремен со специјализирана обука и ресурси, се труди да се движи по опасниот терен за да стигне до заглавените лица.

Помош од локалните власти

Локалните власти, вклучително и општина Велес, даваат целосна поддршка и ресурси за да помогнат во спасувачките напори. Колаборативниот одговор ја нагласува посветеноста за обезбедување на безбедноста и благосостојбата на сите поединци вклучени во инцидентот.