Во услови на спорни изборни постапки, коалицијата „Храбро за Македонија“ изнесе сериозни обвинувања за манипулирање на гласовите, тврдејќи дека над 600 гласачки ливчиња биле незаконски пренасочени од три избирачки места. Најавата на коалицијата за претстојната правна постапка до Управниот суд ја нагласува зголемената нелагодност поради правичноста и транспарентноста на изборниот процес.

Коалицијата Храбро за Македонија со кривични и тужби

Обвинувањата на коалицијата се повеќе од обични тврдења, бидејќи тие имаат намера да поднесат и кривични пријави против Александар Даштевски, претседател на Државната изборна комисија (ДИК), а можеби и против самата ДИК. Истакнувајќи ги сомнежите за изборна злоупотреба, коалицијата тврди дека гласовите наменети за нивната партија биле незаконски пренасочени кон ривалските коалиции, со што се става сомнеж врз интегритетот на изборниот исход.

Според коалицијата, гласови се украдени во ИЕ 1, 2 и 5 и тие се префрлени кај Европскиот фронт и Вреди.

„Над 600 гласови беа пренасочени од три единици на други политички субјекти. Ова го истакнува степенот на изборната манипулација на овие избори, нагласувајќи ја законитоста на земање гласови од помалите партии без надзор на избирачките места во минатите изборни циклуси., вели Стевчо Јакимовски

 Ставот на коалицијата

Стевче Јакимовски, потпретседател на ГРОМ, член на коалицијата, изрази голема загриженост за големината на наводната кражба на гласови, наведувајќи случаи кога гласачките ливчиња наводно биле одземени од помали партии кои немаат соодветна застапеност на избирачките места. Забелешките на Јакимовски ги нагласуваат пошироките вознемирености околу изборната правичност и подложноста на помалите партии за обесправување.

Претставник на коалицијата Храбро за Македонија во ИЕ 1 тврди дека има неусогласеност меѓу официјалниот записник и извештаите на Државната изборна комисија (ДИК) во однос на однесувањето на гласачите. Добрила Андоновска, која ја предводи листата на громови во ИЕ 1, укажа на значителен диспаритет, наведувајќи пример кога и покрај 217 евидентирани гласови во општина Чаир, ДИК пријавила само 28 гласа за нејзина корист.

Одговор на изборната комисија

Како одговор на наводите на коалицијата, Државната изборна комисија (ДИК) останува на ставот дека сите партии имале реална можност да изразат приговори за време на изборниот процес. Сепак, тие тврдат дека ДИК не добила формално известување од коалицијата „Храбро за Македонија“, оспорувајќи ја вистинитоста на нивните тврдења. Портпаролот на ДИК, Радица Тодоровска Алексовска, го потврди почитувањето на изборните протоколи од страна на Комисијата, нагласувајќи дека се потпираат на официјалните записници за објавување резултати.

Според евиденцијата на Државната изборна комисија, Стевче Јакимовски, кандидатот на коалицијата „Храбрo за Македонија“, на претседателските избори собра 8.121 глас или 0,90 отсто во првиот круг. На парламентарните избори за коалицијата предводена од партијата „Гром“ својот глас го дадоа 4.522 лица, кои сочинуваат 0,45%.