Коалицијата „Вреди“ ја претстави својата амбициозна изборна програма насловена „План 2030“ во Тетово. Програмата опфаќа десет клучни точки насочени кон поттикнување на економскиот раст, зајакнување на меѓуетничките односи и застапување за правата на Албанците, кои ја сочинуваат втората по големина етничка група во земјата. Меѓу главните точки се одредбите за нов устав со кој Албанците се признаваат како второ мнозинство, формирањето на прекугранична економска зона со Албанија и Косово, значителни инвестиции во инфраструктурата за албанските општини и предложената минимална плата од 800 евра.

Коалицијата Вреди со визија за иднината

Во основата на програма „План 2030“ од Коалицијата Вреди  е посветеноста на економскиот развој, европската интеграција и унапредувањето на албанските права. Биљал Касами, носител на листата во ИЕ6 и претседател на Движењето Беса, изрази уверување во способноста на коалицијата да донесе трансформативни промени. „Сигурни сме дека ја имаме најдобрата листа, имаме листа која ќе ги направи промените“, потврди Касами. „Нашата програма се однесува на економски развој, интеграција на државата во Европската унија, како и подобрување на меѓуетничките односи, подобрување на правата на Албанците кои ги претставуваме.

Клучни точки на „План 2030

Програмата од десет точки презентирана од Коалицијата „Ворт“ прикажува сеопфатна стратегија за справување со различни општествени предизвици и промовирање на инклузивен раст. Определувањето вклучува:

  • 1. **Признавање на Албанците како второ мнозинство: ** Залог да се зачуваат Албанците како второ мнозинство во земјата преку нов устав, што ќе го одрази нивното значително демографско присуство.
  • 2. **Прекугранична економска зона:** Предлог за формирање на прекугранична економска зона во соработка со Албанија и Косово, чија цел е поттикнување на економската соработка и регионална интеграција.
  • 3. **Инвестиции во инфраструктурата:** Издвојување на 500 милиони евра за развој на инфраструктурата во албанските општини, со фокус на подобрување на поврзаноста и подобрување на животниот стандард.
  • 4. **Зголемување на минималната плата:** Заложба за зголемување на минималната плата на 800 евра, обезбедување подобра егзистенција за работниците и справување со нееднаквоста во приходите.
  • 5. **Забрана за коцкање и брзи заеми:** Спроведување мерки за спречување на коцкањето и практиките за брзи заеми, заштитувајќи ги граѓаните од финансиска експлоатација.
  • 6. **Ослободување и компензација за затворениците:** Ветување за слобода на  поединците притворени во монтирани случаи.
  • 7. **Слободни економски зони:** Воведување слободни економски зони насочени кон работниците мигранти и младите луѓе, поттикнување на претприемништвото и отворање нови работни места.
  • 8. **Зголемување на пензиите и социјалната помош:** Предлог за зголемување на пензиите, социјалната помош и субвенциите, обезбедувајќи поголема финансиска сигурност за ранливите популации.
  • 9. **Капитални инвестиции:** Цел да се поттикнат капиталните инвестиции да достигнат 150 евра по глава на жител, стимулирајќи го економскиот раст и создавајќи можности за развој.
  • 10. **Подобрување на меѓуетничките односи:** Фокусирање на зајакнување на меѓуетничките односи и промовирање на инклузивноста, поттикнувајќи хармонично општество во кое сите заедници можат да напредуваат.

Изјава на Арбен Таравари

На новинарско прашање за ставот за поддршка на кандидат во вториот круг од претседателските избори, Арбен Таравари изјави дека се уште не е донесена конечна одлука, а одлуката ќе биде донесена во наредните денови.

Идните перспективи на коалицијата

Додека Коалицијата Вреди ги насочува своите погледи кон претстојните избори, засегнатите страни се желни да видат како нејзината прогресивна агенда одекнува кај гласачите. Касами изрази уверување во изборните перспективи на коалицијата, тврдејќи дека победата на 8 мај е на дофат. Исто така, тој сигнализираше отвореност за потенцијални коалициски партнерства, вклучително и разговори со ВМРО ДПМНЕ. Подготвени сме да седнеме да разговараме за составот на идната влада“, изјави Касами, нагласувајќи го статусот на коалицијата како единствен вистински претставник на Албанците во политичката арена.

Откривањето на „Планот 2030“ од Коалицијата „Вреди“ означува значаен момент, нудејќи сеопфатна визија за иднината на земјата. Со својот акцент на економскиот развој, албанската застапеност и меѓуетничката хармонија, програмата има потенцијал да ја обликува траекторијата на нацијата во годините што доаѓаат. Како што се одвива изборната сезона, сите очи ќе бидат насочени кон Коалицијата „Вреди“ која се обидува да ја преточи својата амбициозна агенда во опипливи резултати за луѓето во Македонија.