Вицепремиерот Фатмир Битиќи се залага за брзо усвојување на предложените законски измени за платите на функционерите од пратеничката група на СДСМ. Битиќи смета дека овој потег е најиздржливо решение во моментов.

Револтот на граѓаните ескалира со одлуката на СДСМ

Одлуката на социјалдемократите да ги задржат платите со неверојатното покачување од 78 отсто предизвикува широко распространето незадоволство, кое прераснува во целосен револт, тврди министерот за труд и социјална политика, Ѓоко Велковски.

Синдикалците заземаат став: барања и протести

Синдикалците жестоко бараат да се смени нивото на платите пред 78 процентното покачување за функционерите. Фрустрацијата се прелева на улиците додека тие најавуваат протести, собир за обединување на сите синдикати. Нивното незадоволство се продлабочува, наведувајќи го обидот да се одземе зграда од работниците, по што побараа Уставниот суд да се произнесе за одлуката на Врховниот суд.

 

 

Извор: 24mk