Во пресрет на претседателската трка, познати се 3 имиња – Османи, Таравари и Максим Димитриевски се фаворити, кои успешно ги собраа потребните потписи за нивните кандидатури за претседател. Кон овие тројца се приближува и професорката Билјана Ванковска Цветковска, која ја претставува Левица, поточно фалат околу илјада гласови за да се достигне потребниот праг од 10 илјади гласа.

Стефчо Јакимовски: Лидерот на ГРОМ добива замав

Одделувајќи се од останатите, Стефчо Јакимовски, градоначалникот на Карпош и лидер на ГРОМ, собра повеќе од половина од потребните потписи.

Борба за потписи: тежок пат напред за останатите

Останатите кандидати се соочуваат со тешка битка за обезбедување на потребните потписи за претседателска кандидатура. Мерсиха Смаиловиќ, поддржана од Бошњачкиот демократски сојуз, и Вело Марковски се блиску до бројката од 1000 потписи. За разлика од нив, заостануваат Ѓорги Манасков, Зорица Цветковска од ДЕСНА, господинот Попоски и Томе Николоски, со помалку од 500 потписи. Времето отчукува, а се наближува рокот до 8 март што го постави ДИК.

Граѓанска поддршка: слика од колекцијата потписи

Според последните податоци, нешто помалку од 50 илјади граѓани дале свој потпис за поддршка на претседателските кандидати. Бројките го одразуваат ангажманот и интересот на електоратот за претстојните избори.

Пендаровски и Силјановска Дафкова: Доцни влезови во трката за потписи

Додека кандидатите Стево Пендаровски и Гордана Силјановска Давкова допрва треба да го започнат процесот на собирање потписи, потпирајќи се на партиската поддршка и поддршка од пратениците, тие ја објавија својата намера да соберат и поддршка од граѓаните и да ги достават до ДИК.

Превирања во партиите: Внатрепартиските конфликти фрлаат сенка

Среде изборниот жар, се интензивираат внатрешните спорови во политичките партии. Дарко Масларковски, носител на советничката листа на Левица во Аеродром и општински советник, јавно се изјасни за заминување од партијата. Наведувајќи ги византиските игри, намерното уништување и оддалечување на чисти и чесни кадри во партијата, како и незадоволството од партиските одлуки, Масларковски фрла светлина врз внатрешните судири.

Овој внатрешен раздор ги открива турбуленциите во партиите, по неодамнешните раскол во Алијансата за Албанците.

Извор: Antropol

Извор: 24mk