По Самитот на шефови на држави и влади на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПСЈИЕ) во Скопје, министерот за надворешни работи на Грција ја повтори посветеноста на земјата за поттикнување мир, солидарност и пријателство низ Југоисточна Европа. Во изјавата за ЕРТ, тој ја нагласи улогата на Грција во забрзувањето на регионалната соработка и нејзиното цврсто застапување за интеграција во Европската унија (ЕУ), особено преку Солунската агенда од 2003 година.

Посветеноста на Грција кон Западен Балкан и  европската интеграција

Истакнувајќи го проактивниот став на Грција, министерот ја истакна важноста од обезбедување на европска интеграција за сите балкански земји во услови на значајни регионални предизвици. Тој ја истакна неопходноста од напредок врз основа на јасни услови: демократија, владеење на правото, почитување на меѓународните договори, стандардите на ЕУ и почитување на правата на малцинствата.

Поддршка за регионална стабилност

Забелешките на министерот ја истакнаа улогата на Грција како поддржувач на соседите и застапник за стабилност во регионот. Тој ја потврди посветеноста на Грција на европската перспектива на Западен Балкан, со цел за кохезивно европско семејство кое ги поддржува заедничките вредности и принципи.

Важно е да се гарантира европскиот курс на сите земји од Балканот и поширокиот регион во период на многу високи предизвици, со две војни во нашето пошироко соседство. Се разбира, и тоа е она што го нагласив на Конференцијата, напредокот треба да се развива врз основа на конкретни предуслови, кои се формални и се однесуваат на почитување на демократијата, почитување на владеењето на правото, верно почитување на сите меѓународни договори и доследно почитување, со се што е поврзано со Европската Унија, меѓународното право, како и секако почитувањето на правата на малцинствата,