– Лицата кои примиле вакцина против вирусот корона не можат да бидат асимптоматски носители, ниту можат да го пренесат вирусот на оние кои не биле вакцинирани – вели вирусологот Ана Глигиќ.

Таа посочува дека задачата на вакцината е да создаде антитела и да го зајакне имунитетот. Таа исто така потсетува дека има подолг пат да се создадат антитела – инфекција со вирусот корона, но во тој случај антителата се создаваат побавно, дури и кај луѓе кои немаат никакви симптоми на инфекција.

– Ако веќе имате коронавирус, на телото му требаат од 10 до 14 дена за да се направат антитела кои ќе го елиминираат вирусот од телото. Организмот започнува да произведува антитела на седмиот ден, на 14-тиот ден тие достигнуваат високо ниво, а потоа продолжуваат да растат до 27-ми ден. По некое време, нивото на антитела почнува малку да се намалува, но тоа ниво наскоро се стабилизира, а потоа трае неколку месеци – истакнува Глигиќ.

Дали авациналните антитела ќе траат подолго зависи од состојбата на нашиот организам, објаснува таа.

Познато е дека Ковид-19 е мултисистемска болест – навлегува преку респираторниот тракт, но може да се прошири и на други органи. На прашањето дали, доколку ја примивме вакцината „ковид-19“, тоа не може да влијае на развојот на други болести во организмот како сега, вирусологот Глигиќ рече:

– Ниту една вакцина не штити 100 проценти. Вакцината против коронавирус ќе обезбеди да не стигнеме до болницата; дури и ако некаде го „фатиме“ вирусот, ќе го преболиме „на нозе“, а можеби дури и нема да знаеме дека сме имале вирус. Инфекцијата по вакцинацијата го зголемува имунитетниот статус на организмот и нема да ни наштети, нема да завршиме на респиратор, нема да ни се случи ништо лошо. Коронавирусот повеќе не делува на другите органи.

Глигиќ потсетува дека коронавирусот најпрво се множи на местото на влегување, а потоа се „спушта“ до белите дробови. Преку крвта и лимфата “оди” во други органи.

– Ако вирусот нема афинитет кон клетките на другите органи, тој нема да биде прифатен таму. Ако организмот е силен, вирусот нема да „оди“ до црниот дроб, слезината и другите органи – наведува таа.

Глигиќ смета дека вакцината против коронавирус треба да ја примаат и оние кои веќе го прележале ковид-19 со лесна клиничка слика, со цел да се зајакне имунитетот и да се создаде дополнителна количина антитела.

– Без вакцината, крајот на пандемијата не е на повидок – потсетува меѓународно признатиот вирусолог.

– Но, за да се создаде колективен имунитет, потребно е што поголем број луѓе да се вакцинираат што е можно поскоро. Во времето на сипаници, 18 милиони луѓе биле вакцинирани за 15 дена и бил изграден „ѕид“. Сега, поради состојбата со вакцините, делумно се спроведува имунизација не само во нашата земја, туку и низ целиот свет. Но, важно е луѓето да се вакцинираат за да не го ризикуваат своето здравје.