Заменик-претседателот на Претседателството на БиХ тврди дека Србија и Хрватска сакаат да ја поделат БиХ и дека во тоа им помагаат одредени членови на меѓународната заедница.

Претседавачот на Претседателството на Босна и Херцеговина Жељко Комшиќ говореше во средата на седницата на Генералното собрание на Обединетите нации.

Тој повика на имплементација на пресудите на Европскиот суд за човекови права, со кои, како што рече, од етничко-политичко владеење ќе се префрли на граѓанско политичко претставување.

Комшиќ тврди дека Србија и Хрватска сакаат да ја поделат Босна и Херцеговина и дека во тоа им помагаат одредени членови на меѓународната заедница.

Тој ја повика меѓународната заедница дека ако сака мир, мора да ја поддржи Босна и Херцеговина и нејзините институции.