Новиот коронавирус во земјите од регионот не стивнува, 63 пациенти починаа во БиХ за еден ден, премиерот на сараевскиот кантон Един Форто рече дека Сараево е најголемото жариште во Европа, а хрватскиот министер за здравство Вили Берос рече дека британскиот сој станал доминантен.

Бројот на новозаболени лица во просек во Хрватска се зголеми за 28,8 отсто неделно, а инциденцата е 198,4, што ја става земјата на седмото место според бројот на новозаболени лица меѓу земјите на ЕУ. Од 2.563 тестирани примероци во Хрватска, евидентирани се 129 позитивни, додека осум пациенти починале. Бројот на активни случаи во Хрватска денес е вкупно 4.342, а бројот на пациенти кои починале од почетокот на епидемијата е 5.685.

Словенија тестирала 1.625 примероци, од кои 205 или 12,6 отсто биле позитивни, што е 696 просечно неделно. Пријавени се четири смртни случаи.

Во БиХ, Федерацијата БиХ, Република Српска и областа Брчко, 63 пациенти починаа за еден ден, што го зголеми бројот на смртни случаи на 5.398 од почетокот на епидемијата. Од тоа, 43 починати пациенти биле пријавени само во Федерацијата БиХ. Во тој ентитет се регистрирани 447 новоинфицирани лица од 2.088 тестирани примероци. Во моментов има 10.307 активни случаи. Со денешниот ден, бројот на смртни случаи во Федерацијата БиХ е 3.017.

Република Српска тестираше 391 примерок на коронавирусот, од кои 129 беа позитивни. Станува збор за 56 мажи и 73 жени, од кои 15 се помлади, 83 средовечни и 31 постари. Пријавени се 19 смртни случаи, што го зголеми бројот на смртни случаи од почетокот на пандемијата на вкупно 2.381 пациент.

Денес беа регистрирани шест нови случаи на инфекција со коронавирус во областа Брчко во БиХ, а една жена почина.

Црна Гора тестираше 1.645 примероци, од кои 470 беа новозаразени, додека седум пациенти починаа. Вкупниот број на починати пациенти во Црна Гора од почетокот на епидемијата е 1.136. Најмногу заразени се во Подгорица и Никшиќ, 154, односно 114. Вкупниот број на моментално активни случаи во Црна Гора е 8.737.

Во Македонија, во последните 24 часа се пријавени 21 починат пациент на возраст меѓу 52 и 93 години. Од 1.258 тестирани примероци, регистрирани се 284 новоинфицирани лица, повеќето од нив во Скопје – 152. Вкупниот број на починати пациенти од почетокот на пандемијата во Македонија е 3.340. Бројот на моментално активни случаи е 11.457, најголем во Скопје – 5.646.

Унгарија пријави 131 починат пациент, главно постари лица. Официјално се регистрирани 7.706 новоинфицирани лица. Има 152.296 активни случаи. Најголем број на инфекции е регистриран во Будимпешта, 100.074.

Романија тестираше повеќе од 12.000 примероци, од кои 2.972 биле новоинфицирани. Пријавени се 82 починати пациенти, што го зголеми бројот на смртни случаи за 21.565 од почетокот на епидемијата.

Бугарија тестираше 3.759 примероци, од кои 679 беа новозаразени или 18,1 отсто. Постојат 42.090 активни случаи на инфекција. Пријавена е смрт на 51 пациент, што го зголеми бројот на смртни случаи на 11.285 од почетокот на панемијата.