На вонредната седница на кантонскиот парламент, чија агенда ја вклучила епидемиолошката состојба и набавката на вакцини, Форто рекол дека сценариото на Бергамо не мора повеќе да чека, бидејќи Сараевскиот кантон веќе е во него.

– Повеќе не го чекаме сценариото од Бергамо, ние сме Бергамо, рече Форто.