Во границите на Идризово, каде што затворањето е бесплатно, но услугите имаат цена, на површина излегува мрачно откритие. Истрагата на невладините организации ја разоткрива неконтролираната корупција зад ѕидовите на најголемиот затвор.

Според Уранија Пировска од Хелсиншкиот комитет, зад тие ѕидови не владее државата или правото. Наместо тоа, тоа е општество на осудени, управувано од сопствен сет на закони.

Посета на Хелсиншки во затвори и психијатриски установи

Посетата на Хелсиншкиот комитет и Здружението на млади правници откри шокантни наоди – хигиенски проблеми, простори во распаѓање, па дури и неограничен пристап до ножеви. Затворската управа наведува недостиг на скенери, што го отежнува откривањето на влезот на метални предмети.

Зоран Јовановски, директор на Затворот Идризово, изрази фрустрација, наведувајќи дека и покрај барањата за дополнителни скенери, нема одговор од надлежните органи.

Државна апатија и напори на НВО

Апатијата на државата ја признаваат и невладините. Ветените подобрувања остануваат на хартија, бидејќи затворите немаат доволно чувари, здравствени работници и средства за одржување.

Александра Цветановска од Здружението на млади правници забележува напредок во стратегиите и документацијата, но жали за бавното спроведување.

Непослушани предупредувања: отсуство на министерот и молк на Министерството за здравство

Владините претставници се рамнодушни. Министерката Лога го откажа учеството пред настанот, а Министерството за здравство не испрати претставник.

Билјана Зефик, од Управата за извршување санкции, ги отфрли критиките, велејќи: „Почнувањето со критика од почеток води до бегство“.

Психијатриски болници: занемарена хигиена и недостаток на надзор

Истрагата се прошири и на психијатриските болници, откривајќи алармантни состојби. Пациентите добиваат храна во нечисти садови, немаат редовни здравствени контроли и се соочуваат со недостиг од основни погодности како тоалетна хартија и сапун.

Извор: Сител