Сите знаеја кои се веќе „официјалните“ резултати од пописот во Македонија. 3.504 граѓани се дрзнаа да се запишат како Бугари, вака бугарскиот европратеник Андреј Ковачев ги коментира официјалните резултати од пописот во Македонија.

Тој напоменува дека повеќепати инсистирал на промена на Законот за бугарско државјанство.

-Добивањето бугарско државјанство по потекло не може да биде таен чин. Сите оние кои добиле бугарско државјанство по потекло мора да бидат објавени. Вака се објавуваат во САД, Канада, Германија или Франција, додаде Ковачев и нагласи дека да си доброволно бугарски државјанин откако ќе докажеш бугарско потекло и ќе потпишеш декларација дека се чувствуваш Бугарин не е тајна или срамна работа.

Според бугарскиот европратеник, при добивањето државјанство „потребна е церемонија или барем фотографија пред грбот и знамето“.

-Колку долго ќе чека (бугарското) Народно собрание? прашува европратеникот Ковачев, објавија медиумите во Бугарија.