Премиерот Димитар Ковачевски денеска соопшти дека со раководството на Демократската унија за интеграција (ДУИ) се уште не се разговарало за именувањето на техничкиот премиер.

На новинарско прашање по посетата на Фармацевтскиот факултет во Скопје, премиерот изјави: „Се уште не сме разговарале за избор на технички премиер“.

Во однос на претстојните избори, Ковачевски сподели дека Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) донел одлука во рамките на Извршниот комитет. Тој ги повика сите политички партии, без разлика на нивната идеолошка и етничка припадност, да се обединат во широк европски фронт кој се залага за членство на Македонија во Европската Унија. Тој повтори дека внатре во СДСМ се започнати внатрепартиските процедури за избор на претседателски кандидат.

Ковачевски самоуверено изјави дека веќе се познати датумите за претседателските и парламентарните избори. Тој изрази оптимизам дека кандидатот на СДСМ заедно со коалиционите партнери ќе го обезбеди претседателското место, со што ќе формира нова влада.

Премиерот ја истакна важноста од избор на кандидат посветен на стратешките цели на државата, претседател на сите граѓани кои работат за просперитетна Македонија и се залагаат за членство во ЕУ. На парламентарните избори СДСМ планира да настапи со европска коалиција, со цел да ја добие довербата на граѓаните и да обезбеди мандат за составување на идната влада, отворајќи го патот за полноправно членство во ЕУ.