Зорица, мајката на Вања Ѓорчевска, која трагично го загуби животот во атарот на селото Бразда, го прекина молкот давајќи изјава за српска „Република“. Ова е нејзин прв јавен коментар по катастрофалниот инцидент во кој беа вклучени петмина осомничени, особено Љупчо Палевски, главниот осомничен кој требаше да биде екстрадиран од Турција.

Изразувајќи ја својата длабока тага и збунетост, Зорица сподели:

„Неразбирливо ми е зошто мојата убава девојка почива во гробот. И покрај мојата хронична болест, јас истрајам. Единствената важност е во откривањето на вистината. Мојата друга ќерка не е добро, а ние искрено се надевам на нејзиното закрепнување. Не сум заборавен на деталите; сето ова изгледа надреално. Се разделивме пред пет години, а јас не сум свесен за неговите активности и здруженија. Нашите пријателски услови се вртеа исклучиво околу децата; немаше спорови околу старателството или воспитување. Имаше пристап кога и да посака, бидејќи приоритет ни беше благосостојбата на нашите деца. Мојот фокус беа на моите деца и работата, а јас останав незаинтересирана за неговиот живот. Тој ја избра самотијата, а јас останав сама“, таа пренесе до Република.

Зорица, која се бори да ја сфати трансформацијата на нејзиниот некогаш нормален живот во кошмар, изјавила:

„Не можам да зборувам. Сè уште не знам зошто се случи ова. Очекувам затворање на оваа искушение. Сè уште не разбирам зошто мојот обичен живот се претвори во пекол“.

Размислувајќи за односот со нејзиниот поранешен сопруг, таа ја потврди нивната пријателска разделба пред пет години, нагласувајќи го нејзиниот недостаток на знаење за неговите последователни постапки. „Не знам ништо. Сето ова изгледа нереално. Нашиот развод беше спогодбен, фокусиран на благосостојбата на децата. Ги поштедивме од превирањата од битките за старателство. Тој имаше слобода да ги види по своја дискреција“, откри Зорица.

Кога ја прашаа за потенцијалните коцкарски долгови што можеби ги имал нејзиниот поранешен сопруг, Зорица појасни:

„Не знам и не бев вклучена во неговиот живот. Мојот фокус беа на моите деца и работата. Тој ја избра самотијата за да ме остави, а нашите дискусии се вртеа околу децата. Ве молиме воздржете се од дополнителни прашања; се борам со бројни несигурности во врска со тоа зошто се случи ова, со нетрпение очекувам одговори“.

Таа ги замоли новинарите да не се распрашуваат за нејзината друга ќерка или нејзините механизми за справување, нагласувајќи:

„Ве молам, не ме прашувајте за другото дете. Во моментов, мојот приоритет е да ја заштитам“.

Зорица изрази најголема доверба во полицијата и нивната истрага која е во тек.

Вања Ѓорчевска беше киднапирана и убиена на 27 ноември, а меѓу петмината осомничени беше и нејзиниот татко. Изјавата на Зорица дава увид во нејзината емоционална превирања, расветлувајќи ја комплексноста околу трагичниот инцидент.